Makaroniki 0
Makaroniki

Delikatne, migdałowe, wykwintne ciasteczka które rozpływają się w ustach.

Pięknie się prezentują na stole dlatego często są ozdobą wesel oraz wielu uroczystości. Ich kolorowy wygląd oraz delikatny smak sprawia że przepadają za nimi również dzieci dlatego są idealnym pomysłem na smakołyk podany na stole urodzinowym dziecka.  Dodatkowym plusem jest to że są zdrowe i bezglutenowe. Składają się z mąki migdałowej która ma cenne właściwości odżywcze - jest źródłem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz magnezu.  

Poniżej podajemy przepis na makaroniki. Do tych którzy nigdy wcześniej nie przygotowywali makaroników, proszę pamiętać że jeśli  ciasteczka po wyjęciu z piekarnika, nie będą wyglądać tak dobrze jak na zdjęciu, to nadal będą pyszne

Istotne wskazówki:

Białka jajek

Oddziel żółtka od białek, umieść białka w szklance, przykryj folią z kilkoma otworami i zostaw w lodówce na kilka dni. To odwodni białko i sprawi że będzie idealne na makaroniki. Ten krok nie jest koniecznością ale takie drobiazgi przyniosą dużą różnicę i poprawią jakość ciasteczek.

Mąka migdałowa 

W przypadku użycia mielonych migdałów najlepiej aby były maksymalnie rozdrobnione i dodatkowo przesiane przez sitko. Jeśli używamy mąkę migdałową, ją także trzeba przesiać przez sitko. Na prawie każdym opakowaniu mąki migdałowej jest napisane iż jest najlepsza. Natomiast aby makaroniki wyszły naprawdę wysokiej jakości,  mąkę również potrzeba przesiać przez drobne sitko a pozostałe grudki wyrzucić lub zamrozić do ponownego użycia. 

Składniki:

100 g białek 

45 g cukru

200 g cukru pudru

100 g drobno mielonych migdałów

Przygotowanie

1. Należy żółtko oddzielić od białka. Można to zrobić kilka dni wcześniej tak jak opisałam powyżej i zostawić na kilka dni w lodówce. Można też białko zostawić w pokojowej temperaturze na co najmniej 12 godzin.

2. Następnie należy odmierzyć dokładną ilość składników: 200 g cukru pudru, 100 g mielonych migdałów i 45 g zwykłego cukru. Migdały powinny być bardzo drobno zmielone. Może to być mąka migdałowa dodatkowo przesiana. Migdały powinny być maksymalnie sproszkowane.

3. Migdały i cukier puder należy wymieszać po czym dokładnie przesiać przez sitko i odstawić.

4. Następnie białko ubijamy na sztywną pianę. Podczas ubijania białek dodajemy stopniowo zwykły cukier.

5. Ubite białka dodajemy do migdałów wymieszanych z cukrem pudrem i dokładnie mieszamy. Masa na początku wydaje się być odrobinę szorstka i sucha. Należy chwilkę odczekać i nadal mieszać powoli aż do uzyskania gładkiej masy migdałowej która będzie odchodzić od łopatki.

6. Gotową masę przekładamy do woreczka silikonowego a na blaszce do pieczenia układamy papier.

7. Formujemy na blaszce małe kółka.

8. Tak przygotowane makaroniki zostawiamy na godzinę aby się ładnie ukształtowały. Powinna uformować się na powierzchni cienka powłoka.

9. Piekarnik rozgrzewamy do 150C. Najlepiej jeśli jest to piekarnik elektryczny który grzeje z obu stron. Pozostawiamy makaroniki w piekarniku na około 15 minut, musimy dopilnować aby się upiekły ale nie zarumieniły.

10. Upieczone makaroniki zostawiamy aby wystygły co zajmuje około pół godziny. Tak przygotowane ciasteczka przekładamy kremem. Może to być krem waniliowy, czekoladowy ale równie dobrze cytrynowy lub inny smak.

Krem waniliowy

Skład:

250 g serka mascarpone
150 ml śmietanki 30%
½ Cukru z wanilią (najlepiej cukru z prawdziwą wanilią) 

Naszym ulubionym kremem jest krem waniliowy z dodatkiem serka mascarpone. Bardzo prosty w przygotowaniu. Ser mascarpone, śmietankę i cukier z prawdziwą wanilią miksujemy aż do uzyskania puszystego i sztywnego kremu. Tak przygotowanym kremem przekładamy ciasteczka używając rękawa cukierniczego. 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl