English shortbread cookies | Maślane ciasteczka po angielsku 0
English shortbread cookies | Maślane ciasteczka po angielsku

Kruche ciasteczka

Początki kruchych ciasteczek sięgają około XII wieku, kiedy do ciasta chlebowego dodano masło lub smalec. Stąd też nazwa- Short Bread, podobnie jak amerykański „shortnin bread” lub „shortcake”. Nasze kruche ciasteczka smakują wybornie między innymi dzięki dobrej jakości masłu którego używamy do produkcji. Charakteryzują się bogatym, maślanym, słodkim smakiem z nutką soli która równoważy słodycz. Tworzą idealne połączenie z aromatyczną herbatą. W sam raz na niezapowiedzianych gości albowiem składniki użyte do wyprodukowania ciastek zazwyczaj są dostępne pod ręką w każdej kuchni.  

Składniki:

- 200g masła

- 200g mąki pszennej

- 100g mąki ziemniaczanej

- 100g cukru pudru lub bardzo drobnego cukru

- cukier z prawdziwą wanilią bądź ekstrakt waniliowy. Można też dodać aromat migdałowy.

 Przygotowanie:

  1. W średniej wielkości misce wymieszać wszystkie składniki oprócz masła.
  2. Dodać masło i wyrobić ciasto. Następnie ciasto owinąć torebką foliową i włożyć na pół godziny do lodówki.
  3. Rozwałkować ciasto na papierze tak aby zmieściło się na blachę do pieczenia w piekarniku. Wyrównać ręką powierzchnię aby ciasto leżało równo na blaszce. Porobić widelcem dziurki w cieście.
  4. Ciasto można przeciąć na dowolne kawałki jeszcze przed rozpoczęciem pieczenia. Oczywiście podczas pieczenia linie się zespolą ale nacięcia ułatwią późniejsze porcjowanie ciasta.
  5. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 C około 35 minut pilnując aby ciasto nie było za mocno spieczone i suche.  Najlepiej piec do momentu aż będzie jasno-złoto-brązowe na górnej powierzchni, a głębszy złoty brąz pojawi się na brzegach. Zazwyczaj zajmuje to około 35 minut w zależności od rodzaju piekarnika.  
  6. Po wyjęciu z piekarnika poprzecinać ciasto ostrym nożem wzdłuż poprzednio zrobionych nacięć. 

Kruche ciasto jest pyszne same w sobie aczkolwiek można je skropić delikatnie karmelem bądź polać rozpuszczoną czekoladą i posypać orzechami. Smakuje też doskonale z domowej roboty konfiturami lub dżemem.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl