
Cannoli czy Cannolo?
Dlaczego w powszechnym użytku używamy zawsze liczby mnogiej- "Cannoli" zamiast liczby pojedynczej- "Cannolo"? Ponieważ nie możliwe jest zjedzenie jednego cannoli nie sięgając po drugi. Istnieje wiele rodzajów kremu którym nadziewa się cannoli. Nasz ulubiony to definitywnie ten zrobiony z serka ricotta i mascarpone. Jeśli chcemy zrobić cannoli w domu, będziemy potrzebować specjalnych rurek- foremek które pomogą nam uformować ciasto w odpowiednim kształcie. Można je kupić przez internet. Kiedy już będziemy mieć odpowiednie formy, możemy rozpocząć produkcje.
Ciasto ugniatamy około 15 minut. Podczas ugniatania ciasta będzie unosić się się miły zapach kakao, cynamonu i wina. Ciasto ugniatamy do momentu aż jedwabiście gładkie i elastyczne. Zanim osiągnie prawidłową konsystencje na pewien czas stanie się będzie lepkie. Kiedy już ciasto osiągnie prawidłową, elastyczną konsystencję, należy je rozwałkować. Aby uzyskać charakterystyczne bąbelki nie należy wałkować ciasto bardzo cienko. Zbyt cienkie ciasto sprawi że nie pojawią się pęcherzyki podczas smażenia. Rozwałkowanie ciasta za grubo także nie jest zalecane. Najlepiej jest wykonać jedną rurkę testową żeby sprawdzić czy jesteśmy zadowoleni z wyników.
Wskazówka: nie napełniamy rurki cannoli na długo przed podaniem. Wypełniona w ten sposób dużo wcześniej rurka stanie się miękka i ciągnąca. Chyba że wnętrze rurki pokryjemy czekoladą.
Nadzienie na które przepis podajemy poniżej jest obłędnie pyszne ze względu na to że ma bogaty, pełno mleczny smak i jest umiarkowanie słodkie. Niektóre przepisy na nadzienie są przygotowywane z ricottą, inne są czasami robione z mascarpone, a niektóre są po prostu wypełnione budyniem. Odkryliśmy, że nasza ulubiona wersja zawiera równe części ricotty i mascarpone. Dzięki zastosowaniu zarówno ricotty, jak i mascarpone, nadzienie jest lżejsze i mniej gęste niż superbogate wersje z mascarpone, ale nadal jest cudownie kremowe i dekadenckie.
WYKONANIE RUREK
- Do dzieży miksera wsyp mąkę, cukier, kakao w proszku, cynamon i sól. Dodaj Marsalę i olej i ubijaj ze średnią prędkością, aż ciasto się zwiąże. Następnie ręcznie zagniataj ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni, aż stanie się gładkie, (około 15 minut). Zawiń w folię i odstaw na 30 minut. (UWAGA: podczas ugniatania ciasto zaczyna robić się niesamowicie lepkie. Zachowaj cierpliwość i kontynuuj ugniatanie przez pełne 15 minut, dodając nieco więcej mąki w razie potrzeby, ale powstrzymaj się od dodawania zbyt dużej ilości mąki. Pod koniec 15 minutowego ugniatania nagle ciasto łączy się i jest jedwabiście gładkie i nie przywiera już do dłoni.
- Podziel ciasto na pół, pozostawiając połowę owiniętą w torebkę foliową. Rozwałkuj ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni, aż będzie cienkie, mniej więcej o grubości monety. Następnie należy wyciąć koła o średnicy około 8-9 cm (można użyć np. okrągłego pudełka). To samo powtórz z pozostałą połową ciasta.
- Wlej olej (co najmniej na kilka centymetrów) do dużego rondla lub garnka o szerokim dnie. Podgrzewaj olej na średnim ogniu, aż temperatura osiągnie 200C. Postaraj się utrzymać taką samą temperaturą podczas całego procesu smażenia.
- Owiń ciasto wokół rurek-foremek i uszczelnij białkiem jaja (odrobina białka będzie działać jak klej). Pozostaw ciasto na foremce. W partiach po 2, smaż każdą porcje cannoli na złoty kolor, około 1 minuty. Ostrożnie wyjmij cannoli z gorącego oleju za pomocą szpikulca włożonego w metalową rurkę lub szczypiec.
Pozostaw na kilka minut do ostygnięcia na ręczniku papierowym zanim delikatnie wysuniesz usmażone ciasto z metalowej formy.
KREM Z RICOTTA I MASCARPONE
- Ubijaj ricottę, mascarpone, cukier , wanilię, cynamon i sól, aż do uzyskania gładkiej powierzchni. Przykryj i schłodź przez co najmniej 1 godzinę.
- Używając torebki z wycięciem o tej samej średnicy co cannoli cannoli, napełnij chrupiące ciasto pysznym kremem.
SKŁADNIKI NA CIASTO
1 szklanka uniwersalnej mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki niesłodzonego kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki wina Marsala
1 1/2 łyżki oleju roślinnego
1 białko jaja
Olej roślinny do smażenia
Składniki na krem
3/4 szklanki ricotta
3/4 szklanki sera mascarpone
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
Ewentualnie 3/4 szklanki mini czekoladowych chipsów do dekoracji