Cannoli Sycylijskie Rurki z kremem 0
Cannoli Sycylijskie Rurki z kremem

Cannoli - chrupiąca rozkosz z kremowym wnętrzem

Cannoli to nie tylko pyszne ciastka, ale również historia i tradycja. Ich nazwa, oznaczająca "małe rurki", doskonale oddaje charakterystyczny kształt. Choć tradycyjnie jada się je w liczbie mnogiej, trudno oprzeć się pokusie sięgnięcia po więcej niż jedno!

Sekrety idealnych cannoli:

Ciasto:

  • Wykorzystaj świeże, wysokiej jakości składniki.
  • Dokładnie zagniataj ciasto, aby uzyskać gładką i elastyczną konsystencję.
  • Rozwałkuj ciasto na odpowiednią grubość - zbyt cienkie będzie kruche, a zbyt grube nie utworzy charakterystycznych pęcherzyków podczas smażenia.

Nadzienie:

  • Klasyczny krem cannoli składa się z ricotty, cukru, wanilii i cynamonu.
  • Możesz eksperymentować z różnymi dodatkami, np. mascarpone, czekoladą, orzechami lub owocami.
  • Nie napełniaj rurek zbyt długo przed podaniem, aby ciasto nie zmiękło.

Smażenie:

  • Używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia, np. oleju rzepakowego lub słonecznikowego.
  • Smaż cannoli partiami, aby utrzymać odpowiednią temperaturę oleju.
  • Po usmażeniu odsącz cannoli z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Przepis na pyszne cannoli:

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki kakao w proszku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki wina Marsala
  • 1 1/2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 białko jaja

Składniki na krem:

  • 3/4 szklanki ricotty
  • 3/4 szklanki mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • mini czekoladowe chipsy do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder, kakao, cynamon i sól.
  2. Dodaj Marsalę i olej, zagniataj ciasto mikserem z hakiem na niskich obrotach, aż się połączy.
  3. Wyjmij ciasto na blat i zagniataj ręcznie przez około 15 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
  4. Owiń ciasto folią spożywczą i odstaw na 30 minut.

Krem:

  1. W misce umieść ricottę, mascarpone, cukier, ekstrakt waniliowy, cynamon i sól.
  2. Ubijaj mikserem na średnich obrotach do uzyskania gładkiego kremu.
  3. Przykryj krem folią spożywczą i schłodź w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.

Smażenie:

  1. W garnku rozgrzej olej do temperatury 180°C.
  2. Rozwałkuj ciasto na grubość około 2 mm.
  3. Wykrawaj koła o średnicy około 8 cm.
  4. Posmaruj brzegi koła białkiem jaja.
  5. Owiń ciasto na foremce do cannoli, dociskając brzegi, aby się skleiły.
  6. Smaż cannoli partiami na złoty kolor, około 1 minuty z każdej strony.
  7. Odłóż cannoli na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  8. Po ostudzeniu delikatnie wysuń foremki z cannoli.

Napełnianie:

  1. Umieść krem w rękawie cukierniczym z końcówką o gładkiej powierzchni.
  2. Wypełnij cannoli kremem.
  3. Udekoruj cannoli mini czekoladowymi chipsami (opcjonalnie).

Smacznego!

Wskazówki:

  • Do ciasta możesz dodać łyżeczkę skórki z pomarańczy lub cytryny dla dodatkowego aromatu.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl