Brownie- Ciasto Czekoladowe 0
Brownie- Ciasto Czekoladowe

Mocno czekoladowe ciasto przypominające zakalec, z miękkim i delikatnie ciągnącym się środkiem i chrupiąca skórką. 

Podobno pierwsze brownie powstało zupełnie przypadkowo kiedy gospodyni przez pomyłkę nie dodała do ciasta proszku do pieczenia. Następnie podała niewyrośnięte ciasto gościom którzy zachwycili się jego konsystencją i smakiem.  Wkrótce brownie rozpowszechniło się, stając  się najbardziej popularnym ciastem czekoladowym na świecie. Tak więc prawdziwe brownie nie zawiera proszku do pieczenia. Składa się wyłącznie z czekolady, jajek, mąki, masła i cukru.

Brownie, podobnie jak tradycyjna szarlotka, może podawane być na ciepło z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. Doskonale smakuje także w zimnej wersji.  Bardzo smaczne jest także z różnymi dodatkami, takimi jak np. orzechy, herbatniki, bakalie lub kawa.

Składniki

1/2 szklanki mąki
1 tabliczka gorzkiej czekolady (10 dag)
2 tabliczki mlecznej czekolady (razem 20 dag)
10 dag masła
4 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie

  • Jajka, ekstrakt waniliowy i cukier dokładnie wymieszaj w misce.
  • na wolnym ogniu, w rondelku, rozpuść połamaną czekoladę wraz z masłem. 
  • Do rozpuszczonej czekolady dodaj masę jajeczną i mąkę i wymieszaj energicznie aby nie powstały grudki mąki.
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni, przełóż ciasto do wyłożonej pergaminem formy (25 cm na 25 cm) następnie włóż ciasto do piekarnika.
  • Czas pieczenia to 25 minut, jeśli chcesz, by środek był soczysty i wilgotny. Jeśli wolisz aby Brownie było bardziej suche- piecz o 10 minut dłużej.  

Dodatkowe informacje


Aby ciasto miało więcej aromatu, część mąki warto zastąpić zmielonymi migdałami lub innym rodzajem orzechów.
Niektórzy dodają do brownie całe, nie zmielone orzechy.
Zamiast ekstraktu waniliowego można dodać cukier z prawdziwa wanilią.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl