Słynne amerykańskie ciasteczka 0
Słynne amerykańskie ciasteczka

Chocolate Chip Cookies

Najpopularniejsze w USA od przeszło pół wieku.  Lekko kruche, maślane o karmelowym aromacie. Ich początek sięga roku 1937  gdzie w stanie Massachusetts zostały zupełnie przypadkiem wynalezione przez Ruth Graves Wakefield (1903–1977). W 1930 r. Ruth Wakefield wraz z mężem zakupiła gospodę w stanie Massachusetts. Małżeństwo serwowało gościom tradycyjne potrawy kolonialne. Ruth zajmowała się głównie wypiekami. Pewnego razu, przygotowując partie ciastek maślanych zamiast brązowego cukru pokroiła baton Nestlé Semi-Sweet Chocolate na małe kawałki i dodała je do ciasta, oczekując, że stopi się podczas pieczenia. Zamiast tego czekolada zachowała swój kształt i zmiękła przechodząc w kremową konsystencję. Ciasteczka stały się bardzo popularne a przepis został opublikowany w gazecie. Sprzedaż półsłodkiego batonika czekoladowego Nestlé gwałtownie wzrosła.      Ruth osiągnęła porozumienie z Nestlé które na swoim batoniku czekoladowym wydrukowało przepis na "Toll House Cookies".  Ponieważ przepis wciąż zyskiwał na popularności, Nestlé zaczął pakować czekolady wraz ze specjalnym siekaczem do krojenia czekolady na małe kawałki. Natomiast już w 1939 r. firma wprowadziła do produkcji czekoladki o nazwie Nestlé Toll House.  Nazwa "Chocolate Chips Cookie pojawiła się dużo później z biegiem lat.

Kilka wskazówek

  • Przed produkcją wyjmij masło z lodówki wcześniej aby było miękkie.
  • Nie wypiecz ciasteczek nadmiernie bo będą suche!  Cały sekret w tym żeby konsystencja była odrobinę lepka, ciągnąca się a nie wysuszona. Dlatego należy je wyjąć z piekarnika w momencie gdy jeszcze nie wyglądają na wystarczająco upieczone. W rzeczywistości są już gotowe.
  • Nie jest też dobrze jeśli ciasteczka wyjdą nadmiernie płaskie, smaczniejsze są te pulchniejsze, bardziej soczyste od wewnątrz.

Ciastka mogą wyjść płaskie jeśli: 

  • Proszek do pieczenie będzie po terminie ważności.
  • Ciasto za mocno wyrobione. Zbyt mocne wyrobienie ciasta sprawi że składniki będą za ciepłe. Można wtedy schłodzić ciasto aby wróciło do temperatury pokojowej.   
  • Nieodpowiednia temperatura w piekarniku też może sprawić że ciastka wyjdą płaskie.

 Ciastka mogą też wyjść za grube i nie spłaszczyć się wcale jeśli:

  • Ciasto będzie za zimne. Powinno być w temperaturze pokojowej.
  • Jeśli użyłeś za dużo mąki. 
  • Temperatura w piekarniku będzie nie odpowiednia
  • Masło/cukier nie będą wystarczająco rozpuszczone

Składniki na 18 sztuk

100 g masła
1 pełna szklanka (155 g) mąki pszennej
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
80 g brązowego cukru
1/3 łyżeczki soli
80 g białego cukru
1 jajko
2 łyżki cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
300 g czekolady (po 100 g białej, mlecznej i gorzkiej) lub czekoladowych chipsów.

Przygotowanie

  • Nagrzej piekarnik do 160 stopni C.
  • Blachę (lub dwie blachy) wyłóż papierem do pieczenia.
  • Mąkę, sól, sodę, wanilię wymieszaj w misce.
  • Przez 5 minut Ubijaj masło z dodatkiem brązowego i białego cukru, następnie dodaj jajko i ubijaj kolejne 5 minut.
  • Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą a na końcu dodaj drobne kawałki czekolady (każda kostka czekolady powinna być przekrojona co najmniej na 4 kawałeczki) i wymieszana. 
  • Nabieraj po około 2 łyżki masy i formuj kulki wielkości małej gałki lodów i układaj je  na blaszce z zachowaniem kilkucentymetrowych odstępów. W zależności od wielkości piekarnika na jednej powinniśmy zmieścić minimum 9 kulek.
  • Przyklep odrobinkę wierzch kulek, nie więcej niż na pół centymetra. 
  • Piecz w 160 stopniach przez 14 - 15 minut do momentu aż brzegi ciastek zaczną się rumienić. Wyjmij ciastka z piekarnika gdy są jeszcze miękkie. Nie martw się,  zastygną podczas studzenia. Chodzi o to aby na zewnątrz były chrupiące a w środku ciągnące. 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl