Przepis na amerykańskie donaty 0
Przepis na amerykańskie donaty

Pączki jak z najlepszej cukierni - lekkie, puszyste i pyszne

Te pączki z pewnością zachwycą każdego! Są lekkie, puszyste, średnio słodkie i mają idealną, równą strukturę. Przygotowanie ich jest łatwiejsze, niż myślisz, a satysfakcja z upieczenia własnych pączków jest warta każdego wysiłku.

Składniki (na około 20 sztuk):

Ciasto:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 30 g świeżych drożdży
  • 3 duże żółtka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej do smażenia
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki roztopionego masła

Lukier:

  • 3 białka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 szklanki cukru pudru
  • barwniki w paście lub żelu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Zaczyn: Pokruszone drożdże, łyżkę mąki oraz łyżkę cukru rozpuść w letnim mleku. Przykryj folią i odstaw w ciepłym miejscu na 15 minut, aż podwoi objętość.
  2. Masło: W małym garnku rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia.
  3. Ciasto: Do dzieży miksera wsyp mąkę, sól, cukier i żółtka. Dodaj zaczyn i miksuj przez 5 minut hakiem.
  4. Dodaj rozpuszczone masło i miksuj jeszcze 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
  5. Uformuj kulę z ciasta, podsypując je delikatnie mąką. Odstaw pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1-2 godziny, aż wyrośnie.
  6. Rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm. Wykrawaj krążki np. szklanką i kieliszkiem. Odstaw na papierze do pieczenia na 15-30 minut.
  7. Smaż pączki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  8. Zanurz ciepłe pączki w lukrze lub posyp ulubioną posypką i odstaw do ostygnięcia na kratce.

Lukier:

  1. Do miseczek oddziel białka.
  2. Dodawaj cukier puder stopniowo (około 1 szklanka na 1 białko) i sok z cytryny, miksując na gładką masę.
  3. Opcjonalnie: Dodaj barwniki i wymieszaj.

Mrożenie:

  • Schłodzone pączki możesz zamrozić po całkowitym zastygnięciu lukru.
  • Umieść je w plastikowej torebce (np. Ziplock) i przechowuj w zamrażarce do 1 miesiąca.
  • Rozmrażaj w temperaturze pokojowej.

Wskazówki:

  • Do smażenia pączków używaj oleju o temperaturze około 175°C.
  • Pączki możesz nadziewać marmoladą lub kremem.
  • Lukier możesz aromatyzować ekstraktem waniliowym lub migdałowym.
  • Zamiast barwników możesz użyć naturalnych barwników, np. soku z buraka lub kurkumy.

Smacznego!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl