Przepis na amerykańskie donaty 0
Przepis na amerykańskie donaty

Oficjalna, pierwsza nazwa w słowniku to  “doughnut.” 

Druga, uproszczona, zamerykanizowana nazwa to “donut.”Ta druga nazwa pojawiła się w Stanach już w 19 wieku natomiast została rozpropagowana dopiero pod koniec 20 wieku przez powstałą w Massachusetts sieć Dunki'n Donuts. 

Amerykańskie pączki są łatwiejsze do usmażenia niż nasze polskie pączki ponieważ posiadają na środku dziurkę co zmniejsza ryzyko niedosmażenia. Poza tym nie trzeba mieć wielkich umiejętności kulinarnych aby zrobić naprawdę smaczne donaty. Jedyne co potrzeba to trochę wolnego czasu. Raczej nie jest to produkt który można łatwo przygotować na śniadanie.  Należałoby bardzo wcześnie wstać:) 

Pączki z poniższego przepisu są lekkie, puszyste i średnio słodkie o równej strukturze. 

SKŁADNIKI na ok. 20 sztuk

  • 2 i 1/2 szklanki maki 
  • 30 g świeżych drożdży
  • 3 duże żółtka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej do smażenia
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki roztopionego masła
Lukier
  • 3 x 1 białko
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 szklanki cukru pudru
  • barwniki w paście lub żelu
Przygotowanie ciasta:
 
1. Na początku przygotowujemy zaczyn. Pokruszone drożdże, łyżkę mąki oraz łyżkę cukru należy rozpuścić w letnim mleku, przykryć folią i zostawić w ciepłym miejscu na mniej więcej 15 minut, aby podwoiła się objętość.
2. W tym czasie w małym garnku lub rondelku rozpuszczamy masło i zostawiamy do ostygnięcia.
3. Mąkę, sól, cukier i żółtka wsypujemy do dzieży miksera po czym dodajemy zaczyn. Całość należy wymieszać przez mniej więcej 5 minut za pomocą  haka (końcówki do ciasta drożdżowego)
4. Następnie dodajemy rozpuszczone masło i miksujemy do momentu, aż ciasto nie będzie przywierało do boków dzieży, około 10 minut.
5. Z gotowego ciasta należy uformować kulę, podsypując delikatnie mąką i zostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu bez przeciągu, aż do wyrośnięcia (1-2 godziny).
6. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm po czym przy użyciu np. szklanki i kieliszka wycinamy w nim krążki które zostawiając na papierze do pieczenia przykrywamy i zostawiamy na kolejne 15-30 minut. 
7. W garnku z grubym dnem lub wysokiej patelni smażymy na oleju wyrośnięte donaty z obu stron. Jeszcze ciepłe zanurzamy we wcześniej przygotowanym lukrze lub posypujemy ulubioną posypką i pozostawiamy do ostygnięcia na kratce.
  
Przygotowanie lukru:
 
1. Do trzech miseczek wlewamy po jednym białku. 
2. Dodajemy cukier puder stopniowo, około 1 szklankę na 1 białko.  Dodajemy także 1 łyżkę soku z cytryny i mieszamy do otrzymania jednolitej masy. Na końcu możemy dodać odrobinę barwnika i wymieszać.
 

Mrożenie donatów:

Schłodzone donaty mogą być mrożone kiedy już polewa zupełnie zastygnie.  Należy przed zamrożeniem umieścić pączki w plastikowej torebce, najlepiej Ziplock.  W zamrażarce przechowują się dobrze nawet powyżej miesiąca. Jeśli chodzi o rozmrażanie, najlepiej rozmrażać donaty w pokojowej temperaturze.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl